IMPERIAL SOUNDS

Academie Muziek Woord Dans - auditorium, Eggestraat 13 , 2640 Mortsel

De muziek van Mozart is de soundtrack voor de heerschappij van de Habsburgse keizer Joseph II, wiens beleid zich kenmerkte door progressiviteit en Verlichting. Mozart kreeg van hem steun en een aanstelling aan het hof. In Parijs zou niet lang nadien een andere keizer de macht grijpen, Napoleon I.

De muziek van de Antwerpse componist en pedagoog Amand Vanderhagen kan worden beschouwd als de soundtrack van Napoleons heerschappij. Deze Vlaming is een vergeten spilfiguur van het Parijse muzikale leven van kort na de Franse revolutie. Niet alleen was hij een vooraanstaand componist en uitvoerder, hij stond als pedagoog ook aan de wieg van het Parijse conservatorium. Naar aanleiding

van de tweehonderdste verjaardag van het overlijden van Amand Vanderhagen speelt Terra Nova Collective een internationale concertreeks. Tijdens deze concerten werd Vanderhagens muziek gecombineerd met die van Mozart.

De titel ‘Imperial Sounds’ slaat op een cultuur van sociale en politieke progressiviteit tijdens de regeerperiodes van keizer Joseph II in Wenen en keizer Napoleon I in Parijs.