TROUVAILLES The Art of War

TROUVAILLES is een reeks waarbij het Terra Nova Collective muzikale vondsten aan het publiek presenteert. Typerend aan het format TROUVAILLES zijn de interviews. Dynamische gesprekken worden snel afgewisseld door muziek. Je ervaart een mix tussen een concert en een live radio uitzending. Het dynamisch vermengen van muziek en duiding werd in de jaren vijftig in America zeer populair met de Young People’s Concerts van Leonard Bernstein.

Naast de muzikale vondsten worden de concertprogramma’s  aangeboden in combinatie met meer bekende muziek waarmee een verband wordt gelegd. Deze onderlinge banden worden vervolgens tijdens gesprekken en Q&A’s duidelijk.

Terra Nova werkt hiervoor samen met de Thomas More Hogeschool en met de Universiteit Antwerpen, en vormingsinstelling Amarant.

De Trouvaille-formule is uniek en werd door Terra Nova reeds twee seizoenen met succes beproefd. Ze is er op gericht de glazen wand tussen muzikanten en musicologen enerzijds en het publiek anderzijds verder te doorbreken. Anders dan bij een lecture-performance wordt er door de moderator een meer dynamische wisselwerking tussen het publiek en de muzikanten gecreëerd. Wat minder bekende instrumenten worden getoond, verklaard en zo nodig uit elkaar gehaald. Musicologen en andere experten delen via interviews hun expertise en visie op het wetenschappelijk onderzoek. Het publiek blijft niet passief maar wordt onderworpen aan vragen en uitgenodigd om instrumenten te bekijken en aan te raken. Zo wordt het wegwijs gemaakt doorheen de intrigerende wereld van de klassieke muziek.

Deze meer open, flexibele en informele stijl staat garant voor een interactieve ontdekkingstocht die zowel aanslaat  bij jong-volwassenen en een door de wol geverfde concertpubliek.

Tijdens TROUVAILLES wordt moderator Vlad Weverbergh dit seizoen weer bijgestaan door musicoloog David Vergauwen. Bij enkele themaconcerten worden ook speciale gasten, zoals Bart Stouten , Willy Claes en Chantal Pattyn uitgenodigd.

TROUVAILLES The Art of War

En plots is het oorlog! Er valt geen grotere scheidingslijn te vinden in de kunst van de late negentiende en vroege twintigste eeuw dan de Eerste Wereldoorlog. Oude keizerrijken zakken in elkaar, miljoenen jonge mannen sneuvelen. De wereld van gisteren ging ten onder in vurig krijgsgewoel. Wat doet een oorlog met een kunstenaar?

Dit is het verhaal van zijn die gingen en buiten België veiligere oorden gingen opzoeken, bijvoorbeeld in Engeland of in Nederland. Het is ook het verhaal van zij die bleven en het bezittingsregime, vaak in totaal isolement moesten ondergaan. Uiteraard dit ook het verhaal van zij die nooit meer terugkeerden. Ook België stuurde immers haar deel kunstenaars naar het front.

 

Terra Nova Collective

Vlad Weverbergh & David Vergauwen

Muzikanten nog aanvullen

special guest Willy Claes

 

Programma
Sergei Prokofiev Overture on Hebrew Themes
Joseph Ryelandt Nocturne cello en piano 
Emile Siroux La Bataille
Paul Wante Après la Victoire
André Devaere grave et poignant
Robert De Leye  De kerels van ‘t Front
Adolphe Biarent cellosonate

Donderdag 6 december 2018 12u
TROUVAILLES The Art of War
Thomas More Mechelen Campus Kruidtuin
Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen
Tickets & Reservaties
€10 (basis) I 5€ Studenten (-23 jaar)  I  Kinderen (-12 jaar) Gratis
Telefonisch 03 241 08 06
www.terranovacollective.com  www.thomasmore.be/campus-national

Vrijdag 7 december 2018 12u15
TROUVAILLES The Art of War

Tinnen Pot
Tinnenpotstraat 21, 9000 Gent

Tickets & Reservaties €10 (basis) 5€ Studenten (-23 jaar) Kinderen (-12 jaar gratis)

Telefonisch 09 225 18 60 I www.tinnenpot.be info@tinnenpot.be

 

Vrijdag 7 december 20:30
TROUVAILLES The Art of War
Concertzaal De Schelde

De Keyserhoeve 66

2040 Zandvliet

Vvk: €14  Kassa: €16
www.vrijetijdscentrumdeschelde.be