TROUVAILLES Parfum van de oriënt

TROUVAILLES is een reeks waarbij het Terra Nova Collective muzikale vondsten aan het publiek presenteert. Typerend aan het format TROUVAILLES zijn de interviews. Dynamische gesprekken worden snel afgewisseld door muziek. Je ervaart een mix tussen een concert en een live radio uitzending. Het dynamisch vermengen van muziek en duiding werd in de jaren vijftig in America zeer populair met de Young People’s Concerts van Leonard Bernstein.

Naast de muzikale vondsten worden de concertprogramma’s  aangeboden in combinatie met meer bekende muziek waarmee een verband wordt gelegd. Deze onderlinge banden worden vervolgens tijdens gesprekken en Q&A’s duidelijk.

Terra Nova werkt hiervoor samen met de Thomas More Hogeschool en met de Universiteit Antwerpen, en vormingsinstelling Amarant.

De Trouvaille-formule is uniek en werd door Terra Nova reeds twee seizoenen met succes beproefd. Ze is er op gericht de glazen wand tussen muzikanten en musicologen enerzijds en het publiek anderzijds verder te doorbreken. Anders dan bij een lecture-performance wordt er door de moderator een meer dynamische wisselwerking tussen het publiek en de muzikanten gecreëerd. Wat minder bekende instrumenten worden getoond, verklaard en zo nodig uit elkaar gehaald. Musicologen en andere experten delen via interviews hun expertise en visie op het wetenschappelijk onderzoek. Het publiek blijft niet passief maar wordt onderworpen aan vragen en uitgenodigd om instrumenten te bekijken en aan te raken. Zo wordt het wegwijs gemaakt doorheen de intrigerende wereld van de klassieke muziek.

Deze meer open, flexibele en informele stijl staat garant voor een interactieve ontdekkingstocht die zowel aanslaat  bij jong-volwassenen en een door de wol geverfde concertpubliek.

Tijdens TROUVAILLES wordt moderator Vlad Weverbergh dit seizoen weer bijgestaan door musicoloog David Vergauwen. Bij enkele themaconcerten worden ook speciale gasten, zoals Bart Stouten , Willy Claes en Chantal Pattyn uitgenodigd.

 

TROUVAILLES Het parfum van de Oriënt

Toen het Westen in de latere negentiende eeuw pas echt andere culturen wilde leren kennen, gebeurde iets heel merkwaardigs. In plaats van het “andere” te zien in die andere cultuur, zag men er vooral “zichzelf” in weerspiegeld, maar dan in een eerder stadium van de historische ontwikkeling. Zo was het Oosterse van de Oriënt niet zo vreemd in de ogen van de Westerling. Hij meende dat zijn eigen cultuur ook voor een aantal uitdagingen had gestaan, waar nu andere culturen tegenaan keken en geloofde daarom dat het beter was om de andere cultuur te gaan vertellen wat ze best zouden doen. Het “Oriëntalisme” en het “Exotisme” zijn termen die deze eerder narcistische fascinatie van de Westerse cultuur tegenover andere culturen onder woorden brengt.

 

Terra Nova Collective

Vlad Weverbergh & David Vergauwen

Muzikanten nog aanvullen

 

Programma

Charles Koechlin Les heures persanes
Charles Koechlin Trio (Op. 92)
Joseph Jongen danse lente
Paul Gilson (& Nys) Chant de pagayeus de lUelé pour piano
Jan Blocks (& Goegeluck) Chant congolais pour piano
Joseph Jongen Rapsodie (Op. 70)

 

 

Donderdag 4 april 2019 12u15
TROUVAILLES Het parfum van de Oriënt
Thomas More Mechelen Campus Kruidtuin

Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen
Tickets & Reservaties
€10 (basis) I 5€ Studenten (-23 jaar)  I  Kinderen (-12 jaar) Gratis
Telefonisch 03 241 08 06
www.terranovacollective.com  www.thomasmore.be/campus-national

 

Vrijdag 5 april 2019 20u
TROUVAILLES Het parfum van de Oriënt

Tinnen Pot
Tinnenpotstraat 21, 9000 Gent

Tickets & Reservaties €10 (basis) 5€ Studenten (-23 jaar) Kinderen (-12 jaar gratis)

Telefonisch 09 225 18 60 I www.tinnenpot.be I info@tinnenpot.be