TROUVAILLES Cherchez la femme

TROUVAILLES is een reeks waarbij het Terra Nova Collective muzikale vondsten aan het publiek presenteert. Typerend aan het format TROUVAILLES zijn de interviews. Dynamische gesprekken worden snel afgewisseld door muziek. Je ervaart een mix tussen een concert en een live radio uitzending. Het dynamisch vermengen van muziek en duiding werd in de jaren vijftig in America zeer populair met de Young People’s Concerts van Leonard Bernstein.

Naast de muzikale vondsten worden de concertprogramma’s  aangeboden in combinatie met meer bekende muziek waarmee een verband wordt gelegd. Deze onderlinge banden worden vervolgens tijdens gesprekken en Q&A’s duidelijk.

Terra Nova werkt hiervoor samen met de Thomas More Hogeschool en met de Universiteit Antwerpen, en vormingsinstelling Amarant.

De Trouvaille-formule is uniek en werd door Terra Nova reeds twee seizoenen met succes beproefd. Ze is er op gericht de glazen wand tussen muzikanten en musicologen enerzijds en het publiek anderzijds verder te doorbreken. Anders dan bij een lecture-performance wordt er door de moderator een meer dynamische wisselwerking tussen het publiek en de muzikanten gecreëerd. Wat minder bekende instrumenten worden getoond, verklaard en zo nodig uit elkaar gehaald. Musicologen en andere experten delen via interviews hun expertise en visie op het wetenschappelijk onderzoek. Het publiek blijft niet passief maar wordt onderworpen aan vragen en uitgenodigd om instrumenten te bekijken en aan te raken. Zo wordt het wegwijs gemaakt doorheen de intrigerende wereld van de klassieke muziek.

Deze meer open, flexibele en informele stijl staat garant voor een interactieve ontdekkingstocht die zowel aanslaat  bij jong-volwassenen en een door de wol geverfde concertpubliek.

Tijdens TROUVAILLES wordt moderator Vlad Weverbergh dit seizoen weer bijgestaan door musicoloog David Vergauwen. Bij enkele themaconcerten worden ook speciale gasten, zoals Bart Stouten , Willy Claes en Chantal Pattyn uitgenodigd.

TROUVAILLES Cherchez la femme

Wie de muziekgeschiedenis in vogelvlucht bekijkt, komt voornamelijk mannen tegen. Wie beter kijkt, treft hier en daar bijzonder getalenteerde, ambitieuze en intrigerende vrouwelijke componisten aan die vaak zijn ondergesneeuwd door het stof van de geschiedenis. Het is hoog tijd om het stofdoek boven te halen en hun oeuvre weer op te blinken.

Vrouwen schitteren doorheen de muziekgeschiedenis als muze, als patrones, als zangeres of uitvoerend kunstenaar, maar zeker en vast ook als componist. Maak kennis met een hele verzameling sterke dames.

 

Terra Nova Collective

Vlad Weverbergh & David Vergauwen

 

Special guest: Chantal Pattyn

 

Programma
Eva dell’Acqua Vilanelle
Maria Simonis de Berlaere Treurig zingen
Henriette Coclet Sonate pour violon et piano
Henriette Coclet O la belle pourqoui pleurer?
Agathe Backer Grondahl Idylles
Cécile Chaminade Pianotrio N°34
Clémence de Grandval 2 pièces pour clarinet et piano

 

Vrijdag 1 februari 2019 12u15
TROUVAILLES Cherchez la femme

Tinnen Pot
Tinnenpotstraat 21, 9000 Gent

Tickets & Reservaties €10 (basis) 5€ Studenten (-23 jaar) Kinderen (-12 jaar gratis)

Telefonisch 09 225 18 60 I www.tinnenpot.be I info@tinnenpot.be

 

Vrijdag 1 februari 2019 20u30
TROUVAILLES Cherchez la femme

Concertzaal De Schelde

De Keyserhoeve 66

2040 Zandvliet

Vvk: €14  Kassa: €16
www.vrijetijdscentrumdeschelde.be

 

Dinsdag 12 februari 2019 12u15

TROUVAILLES Cherchez la femme

Thomas More Antwerpen Campus National

Kronenburgstraat 66, 2000 Antwerpen

Tickets & Reservaties
€10 (basis) I 5€ Studenten (-23 jaar)  I  Kinderen (-12 jaar) Gratis
Telefonisch 03 241 08 06
www.terranovacollective.com  www.thomasmore.be/campus-national