TROUVAILLES Back to the Future

TROUVAILLES is een reeks waarbij het Terra Nova Collective muzikale vondsten aan het publiek presenteert. Typerend aan het format TROUVAILLES zijn de interviews. Dynamische gesprekken worden snel afgewisseld door muziek. Je ervaart een mix tussen een concert en een live radio uitzending. Het dynamisch vermengen van muziek en duiding werd in de jaren vijftig in America zeer populair met de Young People’s Concerts van Leonard Bernstein.

Naast de muzikale vondsten worden de concertprogramma’s  aangeboden in combinatie met meer bekende muziek waarmee een verband wordt gelegd. Deze onderlinge banden worden vervolgens tijdens gesprekken en Q&A’s duidelijk.

Terra Nova werkt hiervoor samen met de Thomas More Hogeschool en met de Universiteit Antwerpen, en vormingsinstelling Amarant.

De Trouvaille-formule is uniek en werd door Terra Nova reeds twee seizoenen met succes beproefd. Ze is er op gericht de glazen wand tussen muzikanten en musicologen enerzijds en het publiek anderzijds verder te doorbreken. Anders dan bij een lecture-performance wordt er door de moderator een meer dynamische wisselwerking tussen het publiek en de muzikanten gecreëerd. Wat minder bekende instrumenten worden getoond, verklaard en zo nodig uit elkaar gehaald. Musicologen en andere experten delen via interviews hun expertise en visie op het wetenschappelijk onderzoek. Het publiek blijft niet passief maar wordt onderworpen aan vragen en uitgenodigd om instrumenten te bekijken en aan te raken. Zo wordt het wegwijs gemaakt doorheen de intrigerende wereld van de klassieke muziek.

Deze meer open, flexibele en informele stijl staat garant voor een interactieve ontdekkingstocht die zowel aanslaat  bij jong-volwassenen en een door de wol geverfde concertpubliek.

Tijdens TROUVAILLES wordt moderator Vlad Weverbergh dit seizoen weer bijgestaan door musicoloog David Vergauwen. Bij enkele themaconcerten worden ook speciale gasten, zoals Bart Stouten , Willy Claes en Chantal Pattyn uitgenodigd.

 

TROUVAILLES Back to the Future

Na de oorlog was er puin te rapen. Uit de assen van ineengezakte wereldrijken moest een nieuwe maatschappij verrijzen die nood had aan een hart onder de riem. Wat baten modernistische experimenten, als er geen brood op tafel komt?

Heel wat kunstenaars keren terug van de radicale experimenten van de Modernisten en exploreren de traditie op zoek naar bruikbare brokstukken om een betere wereld mee in elkaar te knutselen. Het heruitvinden van de klassieke traditie mondt uit in een Neo-Classicisme dat niet alleen verleden, maar ook toekomst is. De oude vormentaal biedt een vertrouwd geluid in een wereld die in duigen ligt.

 

Terra Nova Collective

Vlad Weverbergh & David Vergauwen

 

Programma
Joseph Jongen Sarabande triste
Gabriel Fauré Sicilienne
Marcel Poot sonatine voor piano en klarinet
Gabriel Fauré pavane voor piano en klarinet
Camille Saint-Saëns sonate pour clarinette et piano

 

Donderdag 8 november 12u   
TROUVAILLES Back to the Future
Thomas More Mechelen Campus Kruidtuin
Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen
Tickets & Reservaties
€10 (basis) I 5€ Studenten (-23 jaar)  I  Kinderen (-12 jaar) Gratis
Telefonisch 03 241 08 06
www.terranovacollective.com  www.thomasmore.be/campus-national

Vrijdag 9 november 20u                                                                                            
TROUVAILLES Back to the Future
Thomas More Antwerpen Campus National

Kronenburgstraat 66, 2000 Antwerpen

Tickets & Reservaties
€10 (basis) I 5€ Studenten (-23 jaar)  I  Kinderen (-12 jaar) Gratis
Telefonisch 03 241 08 06
www.terranovacollective.com  www.thomasmore.be/campus-national