Clari D’amore in concert

Clari d’Amore in concert

De Clarinette d’Amore is een speciale klarinet die erg in trek was ten tijde van Mozart. Momenteel bestaat er echter geen enkel bespeelbaar exemplaar in de wereld. Het instrument werd uitvoerig beschreven door de Amerikaanse musicoloog Dr. Albert Rice die wereldfaam verwierf met zijn publicaties over historische klarinetten.

Clari d’Amore in concert: Terra Nova Collective liet echter twee replicas van dit bijzondere instrument nabouwen. De Clarinetto d’Amore en haar repertoire wordt dit seizoen dus weer tot leven gebracht.

De projectpresentatie zal plaatsvinden in Januari 2019 in New York. In februari volgen enkele concerten in Japan. In maart en mei zal de productie Clari d’Amore in concert  in België te horen zijn.

Daarnaast komt er  in het voorjaar ook een cd-release met deze fascinerende instrumenten.

De originele instrumenten zijn de kopieën die we lieten nabouwen zijn gebaseerd op originele instrumenten die geëxposeerd staan in het MIM in Brussel. Wie erg nieuwsgierig is kan de originele instrumenten daar al gaan bekijken. Het gaat om instrumenten van  Franciscus Rottenburgh (Brussel) en Antoine Tuerlinckx (Mechelen). Deze twee ateliers stonden mee in de front linie van de nieuwe ontwikkelingen voor blaasinstrumenten in de 18e eeuw. Momenteel hebben we slechts weet van 69 geregistreerde historische instrumenten die wereldwijd zijn overgebleven in musea en privé collecties.

De bolvormige beker van de clarinetto d’amore werd in de 18e eeuw als erg modieus ervaren. Het unieke timbre en zachtere, bijna zoete toon van de clarinetto d’amore was echter belangrijk voor componisten en uitvoerders die met het instrument hebben gewerkt. En toch slaagde het instrument er niet in een parmante rol en voet aan de grond te veroveren in de Europese muziek literatuur. De clarinetto d’amore geraakte hierdoor in onbruik en werd vergeten, tot het jaar 2018!

De overgebleven muziek voor de clarinetto d’amore is erg schaars maar getuigd nochtans van een erg grote verfijning. Momenteel beschikken we over unieke parels die gedurende twee eeuwen de detectie van researchers hebben kunnen ontduiken. Veel 18e – en 19 eeuwse muziek voor dit instrument ligt echter nog verborgen, wachtend om te worden ontdekt en onderzocht.

 

Clari d’Amore in concert

 Programma

Joseph Haydn                           Strijkkwartet Opus 76 n2
Henri Joseph de Croes              Partias voor carinetto d’Amore
Carl Maria von Weber              Kwintet voor klarinet e strijkers Opus 34

 

17 Januari 2019 20u
Clari d’Amore: project presentation
Flanders House New York
The New York Times Building 620 Eighth Avenue, 38th Floor
Tickets & Reservaties
www.terranovacollective.com

18 Januari 2019 20u
Clari d’Amore in concert
The Explorers Club
46 E 70th St, New York, NY 10021
Tickets & Reservaties
www.terranovacollective.com

16 Februari 2019 20u
Clari d’Amore in concert
Takamatsu Festival Musica Antiqua
Tickets & Reservaties
www.mafestivaltakamatsu.com

19 Februari 2019 15u
Clari d’Amore in concert
Hamamatsu Museum of Musical Instruments
Tickets & Reservaties
www.gakkihaku.jp

16 maart 2019
Clari d’Amore in concert
Opwijk Huiskamerconcerten,
Tickets & Reservaties
cultureel centrum hof ten hemelrijk

23 maart 2019 20u
Clari d’Amore in concert
Sint Jacobuskerk , Kapellen
Tickets & Reservaties
www.kasattenhoven.be

15 mei 2019
Clari d’Amore in concert
UA Antwerpen, Kapel Grauwzusters
Lange Sint-Annastraat 7 2000 Antwerpen
Tickets & Reservaties
www.uantwerpen.be/trouvailles